Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

Kukuriku koalicija

Klijentelizam: pravilo, a ne anomalija!

Istraživanje trendova klijentelizma u obnašanju vlasti od 90ih do danas, provedeno na uzorku od 9 javnih poduzeća pokazuje da je Kukuriku koalicijska vlast izvršila više promjena i imenovanja u javnim poduzećima nego sve dosadašnje vlasti od 2000.-2011. zajedno. Podaci iz 2011. godine po datumima razrješenja također korespondiraju s preuzimanjem vlasti.


 
Imenovanja i razrješenja, za koja iz medijskih natpisa vidimo da je većina provedena bez natječaja, odnosno da se njima politički pogodovalo članovima stranke, kao i članovima obitelji dužnosnika, jedan je od oblika zarobljavanja države u privatne interese, što je problem, koji se u Hrvatskoj manifestira još od 90ih godina prošlog stoljeća.

Vlada, koja je glasove birača dobila upravo na nadi u promjenu ovakvih trendova, ne samo da ih je nastavila, već je i razina zarobljavanja države postala najekstremnija u novijoj povijesti RH.

Istraživanje klijentelizma u Republici Hrvatskoj  provela je udruga Partnerstvo za društveni razvoj u periodu Ožujak/2012 – Prosinac/2012 . Istraživanje je predstavljeno u Briselu 05. prosinca 2012. godine pred svim ključnim akterima borbe protiv korupcije u EU.Foto:  Partnerstvo za društveni razvoj, Index klijentelizma, 2012.
Foto naslovna: www.nivumiso.webs.com
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.