English
Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

Borba protiv korupcije u javnom je interesu Republike Hrvatske


“Borba protiv korupcije, kao jedan od glavnih društvenih problema, u javnom je interesu Republike Hrvatske, ali i jedan od prioriteta Europske unije”, izjavio je prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer u svom uvodnom izlaganju na Okruglom stolu, održanom u Zagrebu povodom predstavljanja rezultata istraživanja Korupcija i borba protiv korupcije u Hrvatskoj 2013. – 2014. u organizaciji udruge Partnerstvo za društveni razvoj. Profesor Štulhofer iznio je i zanimljivu diferencijaciju korupcije. Niska korupcija kao “alat za preživljavanje u kontekstu neučinkovite države”, te visoka korupcija kao “nasljeđena isprepletenost politike i gospodarstva”. Na kraju uvodnog predavanja zaključio je kako Hrvatskoj treba jedna anti-korupcijska revolucija.

Izvršni direktor udruge Partnerstvo za društveni razvoj, Munir Podumljak, prilikom predstavljanja rezultata istraživanja percepcije korupcije u Hrvatskoj, naglasio jenajvažnije rezultate istraživanja: korupcija je, odmah iza nezaposlenosti, percipirana kao najveći problem u društvu;  u Hrvatskoj se ona dominantno odvija na visokoj razini; a postotak građana koji su se direktno susreli s korupcijom smanjio se u odnosu na 2001., te se kreće oko 9% što je u nesrazmjeru sa percipiranom korupcijom. “To dovodi do zaključka da građani i dalje ne prepoznaju sve oblike korupcije nego korupciju obično vežu uz mito. U borbi protiv korupcije postoji nekoliko problema među kojima su glavni: selektivan pristup, nedostatak zaštitnih sustava te mali iznosi koje EU izdvaja za tu namjenu.”, zaključio je Podumljak.

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, izjavila je kako je suradnja s organizacijama civilnog društva jedna od obveza Povjerenstva te je pozvala na veće otvaranje i suradnju. Orešković smatra kako je izgradnja kapaciteta, pogotovo jačanje ljudskog faktora ključno za borbu protiv korupcije, no isto tako je naglasila kako je područje korupcije vrlo dinamično te kako institucionalni/zakonski okvir obično kasni u odnosu na one koji se bave koruptivnim radnjama. Na kraju je konstatirala kako se građani i dalje nemaju kome obratiti u specifičnim situacijama, jer ne postoji nadležna institucija za rješavanje problema takve prirode.

Viši stručni savjetnik u Samostalnom sektoru za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa g. Tomislav Matoc govorio je o donošenju nove Strategije suzbijanja korupcije 2015. – 2020. pri čemu je spomenuo prioritetna područja na koja se Strategija koncentrira; zdravstvo, financije, promet, poljoprivreda, javne nabave te sukobi interesa. Također je napomenuo kako su u izradi tog dokumenta, među ostalima, sudjelovali i organizacije civilnog društva, poslodavci, sindikati te udruge gradova i općina.

Mirjana Štraus, voditeljica Službe za etiku i sustav vrijednosti u državnoj službi u Ministarstvu uprave govorila je o podizanju etičnosti državnih službenika i dužnosnika kao mjeri, ali i kao cilju. Štraus je otkrila kako Ministarstvo uprave ima otvorenu telefonsku liniju i kako godišnje prime prosječno 1000 poziva. Većina žalbi građana odnosi se na službenike i dužnosnike na lokalnoj razini. Također je naglasila da se, kada je percepcija korupcije u pitanju, obično radi o korupciji u određenom sektoru, a ne u samom ministarstvu. Za kraj je rekla kako se programi etičnosti za sada provode samo u Ministarstvu uprave.

Okrugli stol Korupcija i borba protiv korupcije u Hrvatskoj 2013. – 2014. održan je u sklopu projekta “Civilno društvo za dobro upravljanje i borba protiv korupcije u jugoistočnoj Europi: izgradnja kapaciteta za praćenje. zagovaranje i podizanje svijesti” kojeg provodi Centar za izučavanje demokracije iz Sofije, a financiranog od strane IPA CSF. U projektu sudjeluje 17 partnera iz devet zemalja (Bugarska, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Turska).
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.